Grobnica hrvatskih velikaša / BIHAĆKI SARKOFAG / Grobnica bihaćkog plemstva
Rekonstrukcija reljefa i izrada replike sarkofaga u kamenu bihacitu, avgust 2008. - maj 2009. godine
Viđenje projekta očima majstora Tomislava Turkalja, autora rekonstrukcije i izrade replike sarkofaga, a.d. 2008/2009.
Home/početna
Hronologija rada
  Originali i replike:
Grb grada Bihaća 01
Reljef 02
Reljef 03
Reljef 04
Reljef 05
Reljef 06
Reljef 07
Reljef 08
Reljef 09
Galerija - posjete
Foto - Galerija
F I L M / Movie(štamparska greška u naslovu -originalni sarkofag izrađen je oko 1894. godine)


 (VEČERNJI LIST, 29.12.2009.)

    (REPREZENT,18.01.2010.)

 Podrška umjetniku koji obnavlja  dio identiteta Bihaća
  Bihać, 07.03.2009.- Prim.doc.dr.sc. Adem Salihagić i profesor povijesti Midhat Kozličić posjetili su umjetnika Tomislava Turkalja, koji u krugu kamenoprerađivačke firme "Mramor" d.o.o. Pokoj, nedaleko od Bihaća, radi na rekonstrukciji izgubljenih fragmenata i izradi replike bihaćkog sarkofaga, poznatijeg kao grobnica hrvatskog (bihaćkog) plemstva...

  (opširnije: www.as-stomord.ba )
...........................................................................
  Posjeta umjetniku iz Joga centra Bihać

  
Priče iz sarkofaga
  10.03.2009. - Predstavnice Joga centra Bihać, Tomislava Jurić i Jasmina Sivić posjetile su svog prijatelja, umjetnika Tomislava Turkalja, koji u hali firme "Mramor" d.o.o. u Pokoju kod Bihaća već nekoliko mjeseci radi rekonstrukciju i izradu replike ratovima i vremenom devastiranog Bihaćkog sarkofaga / grobnice hrvatskih velikaša...


  (opširnije: www.joga-bihac.ba )
  ........................................................................

  
Posjeta Rotary kluba Bihać
  27.04.2009.- Slijedeći tradiciju organiziranja posjeta firmama svojih članova, Rotary klub Bihać upriličio je posjetu poduzeću "Mramor", svog člana Zuhdije Zulića. Neposredni povod za ovu posjetu bila je želja da rotarijanci svjedoče obnavljanju povijesti, odnosno vrijednog simbola identiteta grada Bihaća - grobnice bihaćkog plemstva.

  Uz upoznavanje sa radom majstora Turkalja, o drugim djelatnostima i kamenoprerađivačkoj proizvodnji d.o.o. "Mramor" rotarijance je upoznao Zuhdija Zulić, vlasnik firme.
  ................................................................................................


  Posjeta Lidije Mičić i
  Roberta Stergara

  28.04.2009.- Lidija Mičić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika u Federaciji Bosne i Hercegovine i Robert Stergar, glavni nadzorni organ u projektu obnove Grobnice bihaćkog plemstva, posjetili su d.o.o. "Mramor" da bi se lično uvjerili u tok radova. Nisu krili svoje zadovoljstvo onim što su zatekli, iako je ugovoreni rok završetka odavno istekao.
  Naime, uvjerili su se da firma "Mramor" i majstor Tomislav Turkalj završavaju obuhvatan posao izrade izuzetno vjerodostojne replike sarkofaga, što višestruko nadmašuje ugovoreni posao na "krparenju" sačuvanih originalnih kamenih fragmenata.
  Turkalj je goste upoznao da je obzirom na raspoloživu fotodokumentaciju i ostatke sarkofaga, samo posao rekonstrukcije detalja reljefa trajao oko tri mjeseca, te da će, kao što je ranije najavljeno, osmi reljef kojeg su vidjeli u radu, biti završen u preostalim danima aprila, kako bi se početkom maja moglo prići montiranju grobnice na originalnoj lokaciji.  U međuvremenu će raditi repliku fragmenata na pokrovnoj ploči.

  
Posjeta i podrška umjetniku
   10.03.2009.- Delegacija UG "Prijatelj" i UG PROI, na putu u Veliku Kladušu, na dogovoreni razgovor sa predstavnicima općinskih vlasti, posjetila je kamenoprerađivačku firmu "Mramor" u Pokoju, gdje umjetnik Tomislav Turkalj, inače aktivista UG "Prijatelj" radi rekonstrukciju i izradu replike Bihaćkog sarkofaga / Grobnice hrvatskih plemića. Riječ je o jednom od dragulja povijesno-kulturnog naslijeđa ovog kraja.
  (opširnije: www.prijatelj.ba )
......................................................................................................................................................

  
Podrška iz A.E.O.P i Cazina
  15.03.2009. - Doktor Giuseppe Cosentino, predsjednik A.E.O.P. ( European Association Police Operator ) Regione Calabria i tajnica Dott.ssa. Alessandra Putrino, posjetili su svog člana umjetnika Tomislava Turkalja u radionici d.o.o. "Mramor" u Pokoju kod Bihaća. Izrazili su iskreno zadovoljstvo onim što su vidjeli i čestitali umjetniku na izuzetno dobro obavljenom poslu rekonstrukcije i izrade replike bihaćkog sarkofaga. Ovako dobro obavljen posao je, kako su rekli, u stilu velikih talijanskih majstora.   

  U isto vijeme u posjetu umjetniku došli su Ismet Kasumović, direktor Doma kulture u Cazinu, inače dugogodišnji voditelj Međunarodne kolonije skulptura "Ostrožac" i Ramiz Ćejvanović, direktor d.o.o. "Selekta". I oni su izrazili oduševljenje onim što su vidjeli u radionici d.o.o. "Mramor".

  ..................................................................................................

  
Umjetnici u posjeti umjetniku
   20.03.2009. - Akademski slikar Ahmet Ibukić - Ami, predsjednik ULUUSK, njegova supruga Edita i poznati estradni umjetnik Muhamed Liha, na putu za Tuzlu na svečano otvaranje dvije likovne izložbe, zaustavili su se u Pokoju, da bi svojim prisustvom sudjelovali u obnavljanju povijesno-kulturnog simbola grada Bihaća. Tom prilikom ohrabrili su kolegu, majstora Turkalja da istraje u ovom odgovornom i zahtjevnom poslu.

  
Dolje: 28.04.2009. u Izložbenom salonu Muzeja USK u Bihaću otvorena je izložba slikara Zeničko-dobojskog kantona. Ovu priliku iskoristio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Ze-Do kantona Miroslav Šetka, pa je u pratnji Ahmeta Ibukića, predsjednika ULUUSK posjetio firmu "Mramor" i kolegu umjetnika Turkalja, te se uvjerio u visoke domete njegovog rada u kamenu bihacitu, u kojem radi repliku grobnice bihaćkog plemstva.

    (opširnije: www.uluusk.ba )